Bewust Zijn.

Meer dan 95% doe, denk en handel je onbewust. Als jij niet ‘bewust aanwezig’ bent IN jezelf, dan neemt jou brein het over met de beste bedoelingen. Dus aan jou de taak om je zo veel als mogelijk bewust te worden van je lichaam. De signalen, de overtuigingen, je gedachten. Wat leeft er in jou. Waarom doe je wat je doet? In deze blog neem ik je mee in hoe je dit kunt ontdekken.

Tja.. in het leven van alle dag, waarin meer, groter en sneller de voordrijver lijkt te zijn van waaruit je begint met handelen.

Meer dan 95% doe, denk en handel je onbewust.
Je tandenpoetsen, de deurklink omlaag doen, lopen, ademhalen, gedachtepatronen.
Het gaat allemaal vanzelf, niet waar?

Het is zo’n automatisme voor je brein dat je er niet eens over na hoeft te denken.
Gelukkig maar, want als je bij elke ademhaling na moest denken hoe het moet, dan hadden we geen tijd meer om andere dingen te doen.

Dus dat betekend dat als je brein iets héél vaak heeft gedaan, iets automatisch gaat. Als vanzelf. Een gewoonte. Een onbewust patroon.
Eenmaal ingesteld en vandaaruit loopt het in je brein als een cd die op repeat staat.

Klinkt heel logisch toch? Als je dit begrijpt, dan ga ik er nog niets aan toevoegen.
Die ‘cd’s’ die op repeat staan, vele daarvan zijn we dus nodig, is effectief.
Maar net zo veel daarvan ook niet.
Namelijk overtuigingen.
Wel handig zo’n brein, met een immens groot geheugen aan opslag.
Vele overtuigingen zijn daar al in gestopt.
Het begon al vanaf kinds af aan.
“Wat ben je toch druk, doe eens wat rustiger” zei misschien een van je ouders met enige regelmaat. Brein registreert: ik ben pas goed genoeg als ik mij rustig gedraag. Check. Cd draait op volle toeren.
“waarom moet je nou altijd alles kapot maken, kun je nou nooit eens uit kijken”
Vast wel eens tegen je gezegd.. als dit als kind behoorlijk indruk maakt, wordt deze opmerking met daarbij behorende emotie gelijk vast gezet. Brein registreert: ik kan niets goed doen. Ik wordt afgewezen als ik niets goed doe. Check. Cd draait op volle toeren.

Zo kan ik nog gerust heel wat voorbeelden opnoemen. Ik denk dat de strekking helder is.

Vele opmerkingen, patronen, (on)waarheden zijn jou als kind voor gedaan. Je ouders, je omgeving, je familie, school, de maatschappij. Als kind absorbeerde je het allemaal en sloeg je het op in je grote geheugen bank; je brein.

Maar ja, net als lopen en ademhalen zijn deze overtuigingen ‘normaal’ geworden. Je denkt er niet meer bij na, want het is een patroon. Je brein hoeft niet meer na te denken.
Als je nu, stel op je werk van je baas een opmerking krijgt; “He, ik had je toch gevraagd om dit uit te voeren, waarom heb je dat niet gedaan?”
Brein registreert het voorbeeld wat ik hierboven noemde. Linkt terug aan de herinnering van kind en emotie afwijzing: ik ben niet goed genoeg dus ik heb gefaald.
Cd is weer afgedraaid. Brein heeft je goed geholpen. Alles verliep volgens plan. Je voelt je afgewezen en niet goed genoeg. Met een beladen gevoel ga je nog harder je best doen.

Jouw brein levert elke dag goed werk voor je. Iets wat je NU ervaart en waar je brein een link mee kan maken naar vroeger, een pijnlijke, vervelende herinnering of gebeurtenis dat is opgeslagen in je brein. Dat wordt geactiveerd met de daarbij behorende emotie en check je brein heeft zijn werk gedaan.

Misschien zit je nu met open mond te lezen?
Dit inzicht wilde ik bij je helder maken. Overtuigingen, vast geroeste patronen, onbewuste gedragingen. Het zijn die vicieuze cirkels die we maar al te graag willen doorbreken.
Want op enig moment bevinden we onszelf in een positie dat we niet meer kunnen. Het voelt niet meer oke, er moet iets veranderen.

Dé sleutel die je nodig hebt om dit alles te doorbreken is BEWUSTZIJN.

Geen enkel ander foefje of truckje zal je kunnen helpen.
Bewustzijn is nodig om te ontdekken waar en wanneer die ‘cd op repeat’ is ontstaan.
Welke overtuiging, welke pijnen, welke emoties heeft je brein opgeslagen en worden nu nog steeds als volwassene geactiveerd. Als jij dát patroon begint te ontdekken IN jezelf, dán kun je het doorbreken. Omdat je voelt wat er gebeurd.

Als jij niet ‘bewust aanwezig’ bent IN jezelf, dan neemt jou brein het over met de beste bedoelingen.
Dus aan jou de taak om je zo veel als mogelijk bewust te worden van je lichaam.
De signalen, de overtuigingen, je gedachten. Wat leeft er in jou.
Waarom doe je wat je doet?

Bewustzijn heeft dan meer dan alleen maar de oppervlakte waarnemen.
Oh vandaag had ik mijn dag niet op het werk. Ik ben zo moe..
Nee je kijkt dieper. Wat er is gebeurd? Ah ik kreeg ik blik, een opmerking, dat gaf mij het GEVOEL dat ik het niet goed genoeg deed. Ahaaaa ik weet dat ik dat als kind ook heb gevoeld. Ik word me bewust van het feit dat ik dan de neiging heb ik nog HARDER mijn best te willen doen, zodat ik de pijn van afwijzing niet hoef te voelen.

Vanuit bewustzijn kies ik er vanaf nu voor om niet harder te gaan werken, mijn best te doen of mijzelf te blijven pushen, maar vraag ik aan mijzelf; WAT HEB IK NU NODIG?

Ik geef mijzelf een knuffel. Ik vertel mijzelf dat ik er toe doe.
Ik kies ervoor om heerlijk een stukje te gaan wandelen en liefdevolle dingen naar mijzelf te zeggen.

Bewust jij is aan het stuur. Jij bepaalt. Jij creëert.
Vicieuze cirkels worden doorbroken. Blokkades en belemmeringen brokkelen af.
Welkom vrijheid. Welkom Zelfliefde. Welkom Nieuwe JIJ.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *