Waarom spiegelt je kind jouw pijn?

Voordat ik moeder werd, had ik er eerlijk gezegd een heel romantisch beeld bij.. Lachende baby’tjes die de hele dag slapen en zoet om zich heen kijken, heerlijke geluidjes maken en vooral veel slapen. In werkelijkheid huilde mijn dochter vele uren en was ik radeloos. Zelfs toen ze als baby stil was, hoorde ik nog haar gehuil in mijn gedachten.

Zelfs als ik ergens op visite was en mijn partner thuis bleef. Ik stond helemaal áán!
Zelfs als ze even stil was, dacht ik alweer aan oh wanneer zal het gehuil weer beginnen.

Ik was als moeder onzeker, wilde het zo graag goed doen, maar wist niet wat ‘het beste’ was.
Want ik kreeg wel heel veel tips en adviezen van verschillende mensen, organisaties en google.
Een groot nieuw web waarin ik mijzelf in het begin vooral in verloor.

Ik vroeg mij regelmatig af wat er toch met mijn dochter aan de hand kon zijn.
En ben regelmatig op zoek geweest naar mogelijke oorzaken. Van chiropractie, huisarts, tot andere voeding, tot veranderen van slaapkamer, tot een fluisterkind afstemming.

Die laatste hakte er wel in moet ik zeggen. In deze fluisterkind afstemming stond namelijk dat mijn dochter zich onveilig voelde en dat ze behoefte had aan warmte, zekerheid, en stabiliteit..

Poeh.. ze moest eens weten hoeveel ik voor mijn dochter deed! Uren liep ik rond met haar, om haar tot rust te krijgen, om haar de best mogelijke verzorging te geven..
Maar toen deze woorden eenmaal dieper inzakten, wist ik waarom deze woorden mij zo diep raakten.. Er zat waarheid in deze woorden.

Wil je je kind(eren) gelukkig zien? Begin dan bij jezelf.

IK was zelf een op-scherp-staande-BOM vol met stress, spanning, angsten en onzekerheden.
Doe ik het wel goed als moeder, wat moet ik DOEN om mijn dochter goed te verzorgen, lukt het mij wel om een goede moeder te zijn..

Er spookten vooral de eerste maanden vele gedachtes door mij heen. Zelfs een gedachte van; oei, ik had mij het moederschap toch wel anders voorgesteld, waarom wilde ik het ook al weer?
Ik was letterlijk van mijn romantische roze baby wolk afgedonderd.

Ik wist voordat ik aan kinderen begon dat energie van generatie tot generatie wordt overgedragen. Alle onverwerkte pijn die je als moeder nog bij je draagt zal je kind aan jou spiegelen..
Maar ik was zó druk bezig om alles goed, nee PERFECT te willen doen, dat ik MIJZELF compleet vergat om te ontspannen, aanwezig en beschikbaar te zijn voor mijn dochter om haar mijn rust, kalmte en veiligheid te bieden!
Dat kón ik ook niet, omdat IK mij alles behalve kalm, veilig en vertrouwd voelde met deze nieuwe ‘functie’ als moeder!

Toen dat besef eenmaal binnen kwam, ik mijzelf meer druk begon te maken over hoe ik mij voelde en om mijzelf te kalmeren in plaats van mijn dochter stil proberen te krijgen, werd mijn dochter uiteindelijk vanzelf stiller, hoe meer ik mijzelf kalmeerde.

Daar ontstond het weten hoe energie werkt, en het in de praktijk toepassen als een nieuwe dans van het leven. Kinderen kunnen niet praten, uitleggen, aangeven en vragen… Ze voelen. Ze spiegelen. Ze wijzen op de zere plek.

Niet om jou als moeder expres te pesten, het leven zuur te maken of omdat ze het leuk vinden..
Nee, ze kunnen niet anders, omdat het bij hun natuurlijke staat van Zijn hoort.
Baby’s, kinderen, maakt niet uit welke leeftijd, zij spiegelen voortdurend waar JOUW pijn als ouder nog diep verborgen en weg gestopt ligt.

De jaren erna heb ik juist dankzij mijn dochter vele (onbewuste) patronen, pijnen en onverwerkte emoties mogen aankijken.
Gemakkelijk was het niet altijd, maar toch zéker wel waardevol als ik kijk naar de meerwaarde die ik er voor mijzelf heb mogen uithalen door heel goed naar haar spiegels te kijken wat ze mij duidelijk probeerde te maken.
Het heeft niet alleen mijn eigen leven verandert, maar ook dat van haar.
Elke keer wanneer ik groeide, groeide zij als vanzelf met mij mee..
Of nee, laat ik het anders zeggen, elke keer wanneer ik haar spiegel snapte kon zij meer ontspannen en hoefde ze mij niet meer mijn pijn te spiegelen!

Wat een krachtige manier van opvoeden. Van leren van je kind. Van bewust kijken naar je kind(eren).
Het heeft mij zoveel gebracht dat ik er een online training over heb gemaakt om jou hetzelfde te mogen meegeven & doorgeven om de spiegels van je eigen kind te begrijpen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *